ВАСЕЉЕНСКЕ НОВИНЕ - Newspapers Ecumenical

петак, 27. март 2015.

“Pravoslavlje ili smrt”, manastir Esfigmen, čije se bratstvo već godinama suprotstavlja ekumenizmu i modernizaciji u pravoslavlju odbijajući svaku poslušnost vaseljenskoj Carigradskoj patrijaršiji

Stotine naoružanih grčkih policajaca blokiralo je svetogorski manastir Esfigmen, čije se bratstvo već godinama suprotstavlja ekumenizmu i modernizaciji u pravoslavlju odbijajući svaku poslušnost vaseljenskoj Carigradskoj patrijaršiji pod čijom je jurisdikcijom.
+++
Sa morske strane ovog zilotskog manastira, koji je u neposrednoj blizini Hilandara, može se videti ogroman transparent “Pravoslavlje ili smrt”, a više od stotinu monaha, koji su se oglasili na samom početku blokade, objavili su telefonske brojeve i elektronske adrese grčkog premijera Kostasa Karamanlisa, regionalnog državnog funkcionera Vasilisa Floridesa i drugih, okrivljujući ih za nastalo stanje.
Prema navodima Verske informativne agencije (VIA) Svete Jelisavete Fjodorovne, grčke vlasti su odlučile da izmeste pobunjene monahe Esfigmena koji su uporište raskola u grčkom pravoslavlju kao zastupnici struje starokalendaraca zilota koji su u Grčkoj prerasli u paralelnu crkvu sa posebnim poglavarom i jerarhijom.
Raskol može da se proširi pa je neophodno, kako je objavilo državno tužilaštvo u Solunu, da se na Atosu “potvrdi vlast Grčke i duhovno vođstvo Vaseljenske patrijaršije”, a pobunjeno bratstvo koje huli i anatemiše carigradskog patrijarha Vartolomeja ukloni bez primene sile.
U medijima gotovo da nije ni pomenuta najnovija drama u srcu pravoslavlja na Svetoj Gori iako je, kako navodi VIA, blokada počela još 1. juna kada su prekinute sve komunikacije sa manastirom, čijim je žiteljima obustavljeno i dopremanje hrane i lekova.
Zbog prekida telefonskih i internet veza ne zna na koji način odoleva više od stotinu monaha zilota koji su rešili da istraju u odbrani svog viđenja čistog pravoslavlja.
Blokiran je i put za Hilandar u neposrednoj blizini.
esfingen.jpgGrčke vlasti su poslednjih godina u dva maha pokušale da isele monahe fundamentaliste, a u Solunu kažu da će ovog put taj plan biti i ostvaren. Pretpostavlja se da su monasi, očekujući blokadu, pripremili veće zalihe hrane pa opsada može trajati duže nego što se pretpostavljalo.
U pravoslavnom svetu i pomesnim pravoslavnim crkvama nema reakcija na ova dramatčna događanja i, do sada, niko nije izrazio solidarnost sa monasima zilotima, ali ni osudio blokadu od strane grčkih vlasti. Carigradska patrijarši za sada nije zvanično reagovala na ove događaje iako se zna da je patrijarh Vartolomej nedavno posetio Atinu i tom prilikom na najvišem nivou zatražio uklanjanje neposlušnog bratstva koje predvodi iguman Metodije.
Formirano je, kako se saznaje, novo bratstvo za manastir Esfigmen na čelu sa igumanom Hrizostomom.
Bratstvo zilotskog Esfigmena već decenijama optužuje Carigradsku patrijaršiju da je postala žrtva ekumenizma i modernizma i da je time pala u najdublju jeres.
Esfigmen kao centar suprotstavljnja ekumenizmu ne odobrava bilo kakva međuhrišćanska susretanja sa rimokatolicima i protestantima, a antemiše i Svetski savet crkava sve to ocenjujuci kao “izdaju pravoslavlja”.
Članovi bratstva, iako su u obavezi da u molitvi pomenu nadležnog arhijereja, patrijarha Vartolomeja, to ne čine smatrajući ga jeretikom i otpadnikom od čiste vere. U hijerarhiji 20 svetogorskih manastira Esfigmen je na 18. mestu, ali nikada nije bio zastupljen u upravi, protatu monaške države. Manastir je osnovan u periodu pre podele hrišćanskih crkava, a prvi put se pominje u zapisima iz 1045. godine.
Manastir uživa simpatije i podršku grčkih starokalendaraca koje Grčka pravoslavna crkva, kao i druge pravoslavne crkve, smatra raskolnicima.
Grčka vlada, čijoj teritoriji pripada čitava Sveta Gora atonska, smatra članove bratstva u Esfigmenu fundamentalistima koji remete poredak i protive se legalnoj jerarhiji.
Tanjug; Nedelja, 8. jun 2008. 14:18
  = izvor: ***

Нема коментара:

Постави коментар